Tanımından da anlaşılacağı gibi yardımcı ip ile yapıp kullandığımız prusiklerin yerini alması için üretilmiş bir ekipman. Yardımcı iple yapılan prusikin kullanıldığı her yerde Petzl Shunt’ı da kullanabilirsiniz. (Örn; ip üzerinde hareket ederken düğüm atlamak gibi) Tek ip ve çift ip ile kullanma olanağı sunmaktadır. Tek ip için 10-11 mm, çift ip kullanımında ise 8-11 mm ipler ile kullanılabilir.
Biz genellikle çift statik iple çalışma yaparken Petzl Asap, Kong Back-Up ve Rocker Skalt gibi ip tutucular ile birlikte ikinci ipte yedek emniyet ekipmanı olarak kullanmaktayız.
Avantajları;
İp ile yapılan prusikten daha fonksiyonel ve daha güvenli bir ekipmandır.
Dezavantajları;
- Çalışma sistemi ipi tek bir noktadan sıkıştırmak üzerine kurulduğu için ip ile yapılan prusik kadar olmasa da ekipman üzerine şok yemesi durumunda ipe zarar verebilir.
- Shunt ip tutucu ekipmanlar kadar fazla yüzeye tutunmadığı için ip tutucu olarak kullanılmamalıdır.
- Petzl Asap, Kong Back-Up ve Rocker Skalt gibi operatör ile birlikte otomatik hareket edemediği için operatörün sürekli elle Shunt’u ip üzerinde kaydırması gerekmektedir.
- Düşme gibi durumlarda operatör refleks olarak ekipmanın mekanizmasını tutmaya devam ederse Shunt mekanizması devreye giremeyecek ve kullanım dışı kalacaktır.
The following two tabs change content below.
Bahri Meriç CANLI
Kurucu at Kale Host Internet Hizmetleri
Web Geliştirici, Linuxcu, Dağcı, Amatör Telsizci, Girişimci, Motorcu
Latest posts by Bahri Meriç CANLI (see all)
- Petzl Shunt – Mekanik Prusik - 28 Aralık 2013
- Petzl GRIGRI, RIG ve I’D - 31 Mart 2013
- Magellan Triton 400 El Tipi GPS - 25 Ocak 2013
Bir yanıt yazın