Dağcıların, spor tırmanış yapanların ve kurtarmacıların işine yarayabilecek malzeme incelemelerinin yapıldığı yazılarımız arasında bu kez farklı bir ürün var.
Ancak bu kez yazımızın konusu bir ürün incelemesi değil, bir ürün hatırlatması.
Geçtiğimiz günlerde Ege Denizi merkezli gerçekleşen depremlerin bize bir kez daha hatırlattığı ve yaşanan afetlerin sonrasında çok fazla ihtiyaç duyulan acil durum çantaları…
Halk arasında bilinen adıyla “deprem çantası” ya da “afet çantası” aslında sadece deprem sonrasında değil yaşanabilecek tüm tehlike ve acil durumlar sonrasında kullanılır olduğundan “acil durum çantası” olarak değerlendirilmelidir. Bu yönüyle de her evde, iş yerinde hatta arabalarda 1 adet acil durum çantası olmalı, kolay ulaşılabilir bir yerde el altında tutulmalı ve herhangi bir acil durum sonrası çantayı kimin bulunduğu yerden alıp taşıyacağı daha önceden yapılmış acil durum eylem planında belirlenmelidir.
Çanta içerisinde, bir acil durum sonrasında ihtiyaç duyulduğu halde kolaylıkla ulaşılamayacak, temiz su, kişisel reçeteli ilaçlar, fener ve yedek pil, bilgi alma amaçlı radyo ve yedek pil, içinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve ev hayvanları için özel malzemeler, basit ilk yardım uygulamaları için ilk yardım çantası, bir miktar kuru gıda, düdük bulunması öncelikli malzemelerdir.
Bunların dışında bir miktar para, battaniye, kalem-kağıt, yedek giysi, çocuklar için oyuncak, çok amaçlı çakı, nüfus kağıdı, tapu gibi önemli evrakların fotokopileri de ikincil derecede önemli malzemeler olarak çantaya konulmalıdır.
Çantada yer alan piller, ilaçlar, su, kuru gıda gibi besin maddeleri raf ömürleri göz önüne alınarak belirli aralıklarla kontrol edilip değiştirilmelidir.
Songül
Latest posts by Songül (see all)
- Acil Durum Çantası - 13 Ocak 2013
Bir yanıt yazın